Schenking doen? Let dan goed op…
Nienke van Gelderen
Kent de wijde regio door en door: getogen in Werkendam, naar school gegaan in Gorinchem, lang gewerkt in Zaltbommel. Nauw betrokken bij de Gorcumse binnenstad als secretaris van Stichting Stadsherstel Gorinchem. Gespecialiseerd in familierecht, erfenissen en schenkingen.
Bron: www.destadgorinchem.nl
Afbeelding: (MINISTERIE VAN BEELD)
GORINCHEM Elke maand praten de notarissen van ArkelStad notarissen ons bij over actuele zaken. Deze keer over ‘schenken op papier’. Wat is dat en wat is het verschil met een normale schenking?
Wanneer je besluit iets te schenken, kan dat op verschillende manieren. Je kunt een geldbedrag of iets anders direct schenken aan degene aan wie je deze schenking wilt doen. Bij een schenking op papier wordt de schenking echter pas uitbetaald nadat de schenker is overleden. Op papier bestaat de schenking dan al, maar in werkelijkheid ontvangt begiftigde nog niets. Het idee hierachter is dat met een schenking op papier bij het overlijden van de schenker minder erfbelasting hoeft te worden betaald, omdat de schenking dan wordt aangemerkt als een schuld van de erfenis van de schenker en de erfenis daarom kleiner is. Dit is echter niet altijd waar. Hoe dat zit? Dat leggen we hieronder uit.
NOTARIËLE AKTE Bij een ‘schenking op papier’ moet deze in een notariële akte worden vastgelegd. Daarom dient u altijd langs de notaris te gaan. Doet u dat niet? Dan is de schenking niet geldig bij het overlijden van de schenker. Deze schenking is bovendien altijd persoonlijk en dus niet via een volmacht.
Moet er schenkbelasting of erfbelasting worden betaald over een schenking op papier? Het antwoord is: ja. Over de ‘schenking op papier’ is direct schenkbelasting verschuldigd, als een bedrag wordt geschonken dat de jaarlijkse schenkvrijstelling overtreft, maar er kan ook nog erfbelasting verschuldigd zijn over het bedrag. De schenking wordt immers pas gedaan na het overlijden van de schenker. Om te voorkomen dat de ontvanger van de schenking alsnog belasting moet betalen, kan de schenker ervoor kiezen om al belasting tijdens zijn of haar leven te betalen.
De schenker kan door minstens zes procent rente te betalen over de schenking voorkomen dat de begiftigde alsnog erfbelasting moet betalen over de schenking. De schenker moet deze rente betalen en dat kunnen aantonen, bijvoorbeeld met bankafschriften. Mocht de begiftigde wel erfbelasting moeten betalen over de schenking, omdat er bijvoorbeeld niet voldoende rente is betaald, dan kan hij of zij de eerder betaalde schenkbelasting wel in mindering hierop brengen.
En let op: de schenking op papier heeft eveneens gevolgen voor de inkomstenbelasting en eventueel voor bijvoorbeeld eigen bijdragen, toeslagen en studiefinanciering. Het op papier geschonken geldbedrag wordt namelijk gezien als een bezitting van de begiftigde in box 3. Hierover moet dus inkomstenbelasting worden betaald als alle bezittingen bij elkaar het bedrag van het heffingvrije vermogen overtreffen. De begiftigde moet het bedrag dus optellen bij het vermogen en bij de schenker komt het bedrag in mindering op het vermogen in box 3.
Van plan een ‘schenking op papier’ te doen? Neem gerust eens contact met ons op of bel ons via (0183)216600.