Huwelijkse voorwaarden; nog steeds naar de notaris
Esther Dekker
In Gorinchem komen wonen toen de middelbareschooltijd begon en na de studietijd weer teruggekeerd in de stad. Gespecialiseerd in het ondernemingsrecht.
Bron: www.destadgorinchem.nl
Afbeelding: (MINISTERIE VAN BEELD)
GORINCHEM ‘Als we nu trouwen, trouwen we toch standaard op huwelijkse voorwaarden? Een bezoek aan een notaris is dan toch niet meer nodig?’ Dat is dus niet het geval.
Per 1 januari 2018 is wel de wet die het huwelijksvermogensrecht regelt veranderd. Als u trouwt en niets regelt bij de notaris, ontstaat sinds 1 januari 2018 niet meer automatisch een algehele gemeenschap van goederen, maar een beperkte gemeenschap van goederen. ArkelStad notarissen, met vestigingen in Arkel en Gorinchem, kan u uitleggen wat dat in uw situatie betekent en u hierbij adviseren.
Vóór 1 januari 2018 was ons basisstelsel de algehele gemeenschap van goederen. Dit hield in dat alles wat de echtgenoten bij het aangaan van het huwelijk hadden en alles wat zij tijdens het huwelijk verkregen, in de gemeenschap viel en van de echtgenoten gezamenlijk (ieder voor de helft) werd. Ook alle schulden – bijvoorbeeld studieschulden – werden gemeenschappelijk. Deze automatisch vermenging van de vermogens van de echtgenoten door het huwelijk wordt ook wel boedelmenging genoemd Op dit systeem van boedelmenging bestond een aantal wettelijke uitzonderingen.
Een van de belangrijkste uitzonderingen was de zogenoemde uitsluitings- of privéclausule. Deze clausule komt voor bij erfenissen of schenkingen, als de overledene of schenker niet wil dat zijn erfenis bij de schoonfamilie terechtkomt. De bezittingen die onder die clausule werden verkregen, vielen niet in de algehele gemeenschap van goederen. Sinds 1 januari 2018 blijft het privévermogen dat u hebt op het moment dat u trouwt, buiten de beperkte gemeenschap van goederen die door het aangaan van het huwelijk ontstaat.
Alles wat u tijdens het huwelijk verkrijgt wordt wél gemeenschappelijk vermogen, met uitzondering van de erfenissen en schenkingen die de echtgenoten ontvangen. In de beperkte gemeenschap vallen ook de goederen die de echtgenoten vóór hun huwelijk samen hebben verkregen of schulden die zij vóór hun huwelijk samen zijn aangegaan, bijvoorbeeld de gemeenschappelijke woning en de daarvoor gezamenlijk aangegane hypotheekschuld. In tegenstelling tot hetgeen nog wel eens wordt gedacht, houden de nieuwe huwelijksregels dus niet in dat (aanstaande) echtgenoten onder de nieuwe regeling automatisch op huwelijkse voorwaarden trouwen.
Voor huwelijkse voorwaarden, die – voor bijvoorbeeld ondernemers en partners met grote verschillen in vermogen – een nuttige regeling kunnen zijn, blijft een bezoek aan een notaris voorafgaand aan het huwelijk dus noodzakelijk. Ondanks het nieuwe wettelijke systeem blijven de hiervoor beschreven uitsluitings- of privéclausule in het testament of bij de schenking en huwelijkse voorwaarden van belang. Het is goed om u te laten adviseren door een notaris met specifieke kennis over het huwelijksvermogensrecht.
Bij ArkelStad notarissen kunt u terecht voor een vrijblijvend gesprek om uw persoonlijke situatie te bespreken. Zie www.arkel-stad.nl.