Het belang van een samenlevingscontract
Yvonne Wansleeben
Geboren en opgegroeid in de Vijfheerenlanden, in Lexmond. Tegenwoordig woont ze in hartje Gorinchem. Ze houdt kantoor in Arkel. Gespecialiseerd in familierecht en onroerend goed.
Bron: www.destadgorinchem.nl
Afbeelding: (MINISTERIE VAN BEELD)
GORINCHEM Elke maand praten de notarissen van ArkelStad notarissen ons bij over actuele zaken. Deze keer over het investeren van eigen geld door samenwoners in een gemeenschappelijke woning en hoe belangrijk het is dit vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst.
Ga je samenwonen? Sluit een samenlevingsovereenkomst af. Zo simpel kan een boodschap zijn, maar toch zien we nog vaak dat dit niet gebeurt. Waarom een dergelijke overeenkomst zo belangrijk is, leggen we graag uit aan de hand van een voorbeeld dat in de praktijk bepaald geen uitzondering is.
Je gaat samenwonen en bij de aankoop van een huis legt de ene persoon meer eigen geld in dan de andere. Na een aantal jaren loopt de relatie stuk. Er wordt besloten uit elkaar te gaan en dus ook niet langer met elkaar samen te wonen in de woning die met elkaar gekocht is. Natuurlijk is het mogelijk om goed uit elkaar te gaan, maar in dit voorbeeld gaan we van het slechte scenario uit.
Er moet berekend worden op welk deel van de overwaarde van de woning iedere partner recht heeft. Is ieder voor de helft eigenaar van het huis? Dan krijgen beide personen in principe ieder de helft van de overwaarde. Maar wat nu als de een meer eigen geld heeft geïnvesteerd dan de ander?
Als de investeringen van eigen geld zijn vastgelegd in een samenlevingscontract is er niets aan de hand. Beide personen krijgen het deel waar zij recht op hebben, ongeacht de verhouding in de eigendom. Is dit niet vastgelegd? Dan kan de persoon die meer eigen geld heeft geïnvesteerd soms fluiten naar een deel van zijn inbreng.
Gaan de personen binnen vijf jaar na de aankoop van het huis uit elkaar? Dan heeft de persoon die meer geïnvesteerd heeft alsnog het recht op zijn (grotere) deel. De verjaringstermijn is namelijk vijf jaar na het moment van de investering. Na die vijf jaar kan er, zonder samenlevingsovereenkomst, geen aanspraak meer gemaakt worden op de meerinbreng bij de aankoop van een huis.
Het vorenstaande geldt overigens niet alleen bij de aankoop van een huis, maar bijvoorbeeld ook bij een verbouwing van de woning die door één van de partners wordt betaald. Het is dus zeer aan te raden om direct bij de aankoop van een huis óf bij een andere investering in een gemeenschappelijk huis direct een overeenkomst op te laten stellen door de notaris.
Samenwonen is een mooie gebeurtenis waar veel bij komt kijken, maar het is daarbij zeer belangrijk om aan de lange termijn te denken en ongewenste (financiële) situaties te voorkomen.
Wil jij meer informatie over jouw persoonlijke situatie? Neem dan gerust eens contact op. Kijk op onze website www.arkel-stad.nl of bel ons via (0183)216600.