De Specialist: Heeft u wel eens aan een rampenclausule gedacht? ArkelStad notarissen wel

Ruben Tromp
Geboren in Hardinxveld-Giessendam, wonende in Gorinchem. Actief in het Gorcums verenigingsleven. Specialist in bijzonder onroerend goed. Gaat regelmatig uit interesse buurten bij nieuwbouwprojecten in de omgeving.

Bron: www.destadgorinchem.nl
Afbeelding: (MINISTERIE VAN BEELD)

GORINCHEM Elke maand praten de notarissen van ArkelStad notarissen ons bij over actuele zaken. Deze keer over iets waar niemand graag over nadenkt, maar wat wel heel erg belangrijk kan zijn: de rampenclausule in het testament. Zeker nu de vakantie weer is begonnen, zit een ongeluk in een klein hoekje. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Daar kun je maar beter op zijn voorbereid.

De vakantie staat voor de deur. We hebben er al zo lang naar uitgekeken. Even weg uit de dagelijkse sleur. Wie denkt er dan aan een tragisch ongeval dat op de loer kan liggen? Precies, uw notaris. Want wat als er een ongeluk gebeurt met de auto of het vliegtuig? Als twee partners – met of zonder kinderen – daarbij tegelijk om het leven komen? Staat dan in het testament wat er met de erfenis moet gebeuren? U denkt daar natuurlijk niet graag over na en dat hoeft ook niet. Gewoon even regelen bij de notaris en dan heerlijk op vakantie. In de veilige wetenschap dat ‘wat als’ op een goede manier is afgedekt: de rampenclausule.

BEIDE PARTNERS OVERLIJDEN

Een rampenclausule is een clausule in een testament van gehuwden of samenwonenden. Je regelt wat er gaat gebeuren als beide partners tegelijk komen te overlijden. Als er geen kinderen in het spel zijn, dan kan de situatie bijvoorbeeld als volgt zijn: partner A overlijdt en vijf minuten daarna partner B. Bij het overlijden van partner A ging de erfenis naar partner B. Na diens overlijden gaat alles naar de familie van partner B. Dat is meestal niet de bedoeling. Met een rampenclausule regel je dat als beide partners vlak na elkaar komen te overlijden, de partners niet van elkaar erven. Zo blijft de erfenis van ieder voor de eigen familie. Zijn er wel kinderen, dan gaat de erfenis naar hen.

Naast voornoemde ‘standaard’ bepalingen, kunnen er in een rampenclausule nog heel veel andere opties worden opgenomen. Zo kunnen er zogenaamde reserve-erfgenamen worden aangewezen. Dat zijn personen of instanties die geen familie zijn van de omgekomen partners. Zelfs kan er een situatie voorkomen waarin een heel gezin tegelijk omkomt. Naar wie gaat de erfenis dan? Ook dat kan in de rampenclausule worden vastgelegd.

INFORMATIE

Heeft u vragen over het belang van een rampenclausule in het testament? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Kijk op onze website www.arkel-stad.nl, mail naar info@arkel-stad.nl of bel Ruben Tromp, 0183 21 66 52.